Bývalý predseda Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA Sepp Blatter dúfa, že jeho nástupca vo funkcii Gianni Infantino bude suspendovaný, rovnako ako sa to stalo pred piatimi rokmi jemu. S Infantino bolo vo štvrtok začalo trestné konanie kvôli tajným stretnutiam so švajčiarskym generálnym prokurátorom Michaelom Lauber.

“Pre mňa je situácia jasná. Etická komisia FIFA musí začať konanie s Infantino a dočasne mu zastaviť činnosť,” povedal osemdesiatštyriročný Blatter, ktorý stál na čele svetového futbalu 17 rokov.

V júni 2015 dal pár dní po svojom piatom znovuzvolení funkciu predsedu k dispozícii. Voľbe predchádzalo zatknutie vysokých činovníkov FIFA na žiadosť amerických úradov pre podozrenie z korupcie. V októbri potom Blatter zastavila činnosť etická komisia FIFA, ktorá mu následne udelila osemročný zákaz pôsobenia vo futbale. Po odvolaní mu bol dištanc o dva roky skrátený. Od tej doby bol niekoľkokrát vyšetrovaný kvôli sprenevere.

Ak bude suspendovaný aj Infantino, zatiaľ etická komisia FIFA neuviedla. “Našou základnou zásadou je, že možné prebiehajúce prípady a prípadná vyšetrovanie nekomentujeme. Ako zvyčajne preto bude akékoľvek stanovisko etickej komisie zverejnené až podľa situácie,” uviedla komisia vo vyhlásení.

Jeho nástupcom sa vo februári 2016 stal generálny sekretár Európskej futbalovej únie Infantino, vlani bol zvolený na ďalšie štyri roky. V roku 2018 vyšlo najavo, že sa niekoľkokrát stretol s Lauber. Ten viedol vyšetrovanie najmenej 25 prípadov, v ktorých boli činovníci FIFA podozriví z korupcie pri voľbách usporiadateľov majstrovstiev sveta v rokoch 2018 a 2022.

Federálny švajčiarsky súd pred časom konštatoval, že Lauber v niekoľkých bodoch porušil svoje oficiálne povinnosti a klamal vyšetrovateľom. Lauber v súvislosti so stretnutiami ponúkol minulý týždeň rezignáciu. Svojim odstúpením chcel podľa vlastných slov ochrániť povesť úradu, pochybenia zo svojej strany rovnako ako Infantino odmieta.