Kvôli pandémiu koronavírusy klesne v desiatich najúspešnejších európskych futbalových súťažiach hodnota hráčov na trhu odhadom o 6,6 miliardy eur, teda o 18 percent. S odkazom na štúdiu, ktorá sa zaoberala takmer 4200 hráči, to povedal agentúre Reuters globálny šéf športu poradenskej spoločnosti KPMG Andrea Sartori.

“V top desiatich ligách sa znížila hodnota hráčov o 6,6 miliardy eur, čo je pokles o 18 percent. Hráči s najvyššou hodnotou v Európe, 20 až 30 najlepších, si uchovávajú cenu vo väčšej miere ako ostatné. V prípade pokračovania súťaží stratí top 20 hráčov, ako sú napríklad Kylian Mbappé, Muhammad Salah, Eden Hazard či Neymar, 13 percent zo svojej hodnoty, “vyhlásil Sartori.

Ak by všetky súťaže skončili predčasne, podobne ako napríklad francúzska Ligue 1, klesla by podľa Sartoriho hodnota hráčov na trhu o desať miliárd eur. Okrem francúzskej súťaže sa sezóna nedohrá ani v Belgicku a Holandsku. Naopak v Nemecku sa prerušený ročník rozbehol už 16. mája a v Španielsku minulý týždeň. Reštart prežije v stredu aj anglická Premier League a v sobotu talianska Serie A.

Podľa Sartoriho sa prestupový trh zmení. “Myslím si, že bude dochádzať oveľa viac k hráčskym výmenám, bude sa menej prestupovať za peniaze, bude viac hosťovanie, výmen a nie nutne vysoký počet voľných hráčov,” konštatoval Sartori.

“Celkovo budú kluby opatrné, nielen v budúcom prestupovom období. Vplyvy potrvajú 18 až 24 mesiacov, ktoré sa počas tej doby prejaví aj na prestupovom trhu, “dodal Sartori.