Koeman už v katalánskom klube pôsobil šesť rokov ako hráč a v úvode trénerskej kariéry i ako asistent. Do Barcelony zamieril po dvoch rokoch pri holandskej reprezentácie, ktorú doviedol do finále Ligy národov. Kvôli vysnívanému angažmán však pri národnom tíme skončil, hoci mal kontrakt až do majstrovstiev sveta v roku 2022.

Koeman s Barcelonou ako hráč získal aj štyri ligové tituly. Po ukončení kariéry sa k tímu v roku 1998 vrátil ako asistent Louise van Gaala. V minulosti už ako hlavný tréner viedol tiež Ajax, Benfica Lisabon, PSV Eindhoven, Valencii, Feyenoord, Southampton a Everton.

Setién v januári nahradil odvolaného Ernesta Valverdeho, ale v Barcelone vydržal len sedem mesiacov. V španielskej lige obsadil s tímom druhé miesto so stratou piatich bodov na Real Madrid, v domácom pohári vypadol vo štvrťfinále a po vyradení v rovnakej fáze Ligy majstrov zakončila Barcelona sezónu prvýkrát od roku 2008 bez trofeje.

Okrem jednašedesátiletého Setiéna v katalánskom klube skončil tiež športový riaditeľ Éric Abidal, ktorého dnes vo funkcii nahradil Ramón Planes. Spolu s výmenou trénera išlo o prvý z rozsiahlych zmien v tíme, ktoré vedenie po neúspešnej sezóne sľúbilo.