Belgická vláda kvôli nárastu počtu nakazených sprísnila v pondelok opatrení v boji proti šíreniu ochorení covid-19. Každá domácnosť bude musieť nanovo v najbližších štyroch týždňoch obmedziť svoje spoločenské kontakty na maximálne päť ľudí (zatiaľ čo doteraz to bolo 15 osôb). Akciou vo vnútorných priestoroch sa môže zúčastniť len 100 ľudí (namiesto doterajších 200) a vonku len 200 osôb (namiesto 400).

“Jedine čo najprísnejším dodržiavaním nariadenia môžeme zabezpečiť štart futbalovej sezóny. Chceme zaručiť zdravie každého, kto je vo futbale alebo sa okolo neho pohybuje,” uviedlo vedenie ligy vo vyhlásení.

Krmenčíka s Brugg čaká v auguste finále Belgického pohára
Zatiaľ čo v máji a júni nákaza v Belgicku ustupovala, v posledných troch týždňoch sa čísla zhoršila. Podľa dnes zverejnených údajov počet nakazených medzi 18. až 24. júlom v porovnaní s predchádzajúcim týždňom vzrástol o 69 percent.

Priemerne je denne pozitívne testované 311 ľudí. Celkovo sa novým typom koronavírusy nakazilo v krajine vyše 66 000 osôb, z ktorých cez 9800 zomrelo.

Bruggy čaká finále pohára
Predchádzajúci ročník belgickej futbalovej ligy bol v marci rovnako ako drvivá väčšina športových súťažiach na svete prerušený. V máji potom bola predčasne ukončená sezóna rovnako ako v susedných krajinách Holandsku a Francúzsku či Škótsku. Majstrom bol vyhlásený FC Bruggy, za ktorý hrá český reprezentačný útočník Michael Krmenčík.

V sobotu môžu Bruggy vo finále domáceho pohára proti Antverpám skompletizovať double. Bude to prvé súťažné stretnutie v Belgicku od marcového prerušenia sezóny.